Sajtószoba

Hírek

Három grácia építette

2009-01-29

A gazdasági világválság terjedő hullámaival egy időben, tavaly decemberben nyitotta meg kapuit az Ramada Resort - Aquaworld Hotel és Vizibirodalom Újpest határában. A 18 milliárdos beruházás nyolcvan százalékát euró alapú hitelből finanszírozta az ingatlanfejlesztő Interestate Zrt. „Nem őrlődünk, hogy most mihez kezdjünk. Ha el kell veszítenünk, már akkor is létrehoztuk és fennmarad. De természetesen minden tőlünk telhetőt megteszünk a megtérülés érdekében” – mondta el kérdésünkre a társaság elnöke, egyik tulajdonosa Pfandler Katalin.

 

- Mi erre a beruházásra nem vállalkoztunk, hanem bevállaltuk. Egy ilyen ingatlanfejlesztést férfiak nem építenek, mert túl macerás. Kulcsrakészen kell átadni, minden apró részletnek működnie kell. Nem olyan, mint egy iroda beruházás, ahol elég a falakat, az infrastruktúrát és a négyzetmétereket megépíteni. Ez annál sokkal bonyolultabb – magyarázza Pfandler Katalin, a macsó építőipar kevés női vezetőinek egyike.

Hogy miért kezdték el mégis, ha tudták, hogy nem lesz egyszerű? Ez is összefügg a nemi hovatartozással. Az Interestate Zrt igazgatótanácsában három gyerekes anyuka foglal helyet. Téli, szürke vasárnap délutánonként nem tudtak hova menni a gyerekkel, ha nem akartak otthon ülni a szobában. Egy olyan helyre vágytak, ahol ha kinn hideg is van, a napsütésben olyan, mintha a trópusokon lennének melegben, burjánzó növények, víz mellett. A személyes igényt a piackutatás is alátámasztotta. Nincs a főváros környékén teljes szezonban nyitva tartó hasonló jellegű hely, ami ráadásul a hazai idegenforgalom számára is vonzerőt jelentene.

35 fokos hőforrást találtak

Szerencsés véletlenek sorozatának nevezhető az, ami az elhatározást követte. Már a bankokkal tárgyaltak az üzleti terv részleteiről, amikor még mindig nem tudták, hogy találnak-e hőforrást az Aquaworld területén. Fúrási engedélyük 800 méteres mélységig volt érvényes, amikor 776 méteren a szakemberek megtalálták a hőforrást.

– Tudták-e hogy ott hőforrás lesz? Biztosan nem tudhatták, de Budapest területén szinte bárhol nagy valószínűséggel előbb utóbb lehet forrásvizet találni - válaszolja. Példaként említi a Széchényi fürdő évszázadokkal ezelőtti építtetőjét, aki kétszer csődbe ment, mire harmadszorra sikerült az, azóta is népszerű fürdőt létrehoznia.

NASA technológia a kupolában

Még a tervezés időszakában sok hasonló létesítmény meglátogattak, hogy a lehető legjobbat kihozhassák a saját beruházásukból. Az alapkoncepció része volt, hogy egy nagy kupola alatt kell elhelyezni a medencéket. Illetve nem szeretnék a szellőző csöveket, a gépészethez kapcsolódó elemeket szabadon elhelyezni. A kupola egy 72 méter fesztávolságú, ragasztott fa kupola rendszer, osztrák mérnökök munkája. A kupola anyagát a NASA (az USA Nemzeti Légügyi és Űrhajózási Hivatala) fejlesztette, három rétegben áramlik benne a levegő. Fényáteresztő, jó hőtartó képességű. Az építészeti csúcstechnológiát képviselő anyag Európában csak a müncheni Allianz Stadionban található meg.

A szakemberek a budapesti munka után Pekingbe, az olimpiai úszó stadionba repültek, ott is ezt a szuper fóliát alkalmazták.

Az Aquaworld beruházói leleményei közé tartozik, hogy a „központi ventillátor” szerepét betöltő szellőző berendezéseket a tér közepén elhelyezett többszintes Angkor romtemplom építményébe rejtették. További előnye a kupola alatti szerkezetnek, hogy itt kapott helyet rengeteg növény, és pihenő pad.

Megtérülés 7 helyett 15 év alatt

A beruházás szokatlanságával a bankok sem könnyen birkóztak meg. Nem értették, hogy miért kell ilyen nagyot, és költségeset építeni? Kisebbet javasoltak. 7 éves futamidő helyett 15 esztendős megtérülést láttak reálisnak. Végül két bank, a CIB és Hypo-Alpe-Adria Bank finanszírozta a 18 milliárdos bekerülési költség 80 százalékát euro alapú hitellel. 2009-ben még nem kell törleszteniük az árfolyam ingadozás miatt megugrott hitelrészleteket, csak 2010-től.

– Nem rágódunk azon, hogy mi lesz, mert akkor a gondolat lebénítana bennünket. Megpróbálunk agresszív étékesítési stratégiával vendégeket szerezni a szállodába, mert az Aquaworld talán nem lesz bajban. A hotel jelenti a nagyobb gondot, a vendégforgalom általános visszaesése miatt – sorolja a beruházó. Emlékeztet, hogy a hazai szálloda ágazat, már jelezte, központi segítségre számítanak a talpon maradáshoz.

Szlovákiában kevésbé fájna a fejük

Az 1989. óta ingatlanfejlesztéssel foglalkozó, eredetileg pénzügyes Pfandler Katalin nem kis csalódottsággal a hangjában említi, hogy mennyire könnyebb helyzetben lennének, ha az Aquaqworld-öt nem Magyarországon építik fel, hanem Szlovákiában.

– Ugyanennyibe került volna, de most nem fájna annyira a fejünk az euró árfolyam miatt – mondja. Ugyanakkor felkészültek rá, hogy bármi megtörténhet a beruházásukkal a mai piaci környezetben. Társaságuk stabil, fennállásuk óta több ezer lakást megépítettek az elmúlt időkben. A cégcsoport éves árbevétele 2008-ban elérte a 13 milliárd forintot. Rendelkeznek megfelelő tapasztalatokkal az üzemeltetésben is.

– Mi nap-nap után azon fogunk dolgozni, hogy talpon maradjon a beruházás. Ha el kell veszítenünk, elmondhassuk, hogy mi mindent megtettünk érte.. Természetesen erre most nem gondolunk.. – zárja bizakodással az Interestate Zrt elnök vezérigazgató nője.
 
2009-01-29.
Forrás: 168ora.hu

« Vissza