Sajtószoba

Hírek

Óriáskupola Aquaworld felett

2008-08-06

Az űrkutatás egyik melléktermékével, az ETFE fóliával borítják a budapesti Aquaworld Vízibirodalom medencéi feletti óriáskupolát.

Óriáskupola az Aquaworld felett

Az űrkutatás egyik melléktermékével, az ETFE fóliával borítják a budapesti Aquaworld Vízibirodalom medencéi feletti óriáskupolát.
 
Az élményfürdő Budapest északi részén, az M0-ás Megyeri-híd pesti hídfője mellett található. Átadásakor Közép-Európa legnagyobb fedett vízi élményparkja lesz majd, mely egész éven át kínál szórakozást minden korosztálynak. Méretei és szolgáltatásai alapján egyedül az Amszterdamban működő hasonló létesítménnyel állítható párhuzamba.
1. kép
Az Aquaworld Budapest projekt a hazai ingatlanfejlesztések között a nagyberuházások kategóriájába tartozik. A komplexum mintegy 17 milliárd forintos költséggel, jól megközelíthető helyen, 8,6 hektáros területen várja majd a látogatókat jövő év őszétől. A komplexum összesen 86 ezer négyzetméteren terül el, az épületek teljes szintterülete 54 ezer négyzetméter. A komplexum fürdője két részből áll: az Aquaworld Budapest élményfürdőből, illetve a Ramada Plaza szálloda csendes fürdőjéből, ahol összesen 21 medence található, amelyek egyesített vízfelülete meghaladja a 3300 négyzetmétert és víztömege eléri a 4200 köbmétert. A komplexumnak nagysága és szolgáltatásai alapján minden esélye adott ahhoz, hogy Budapest jelentős belföldi, illetve külföldi turisztikai célpontjává váljon.
2. kép

Ragasztott fatartókkal

Az Interestate Zrt. az Aquaworld Szálloda és Élményfürdő komplexum generáltervezésére 2004 decemberében kiírt tervpályázatából győztesként kikerülő Canor International Kft. egy megközelítőleg 72 méter átmérőjű kör alaprajzú, félgömb alakú üvegkupolával lefedett térrel álmodta meg az élményfürdő kialakítását. A kupola olyan széles, hogy egy egész kékbálna-család is kényelmesen elférne alatta! A tervezés fontos eleme volt a szerkezet és a fedés anyagának kiválasztása. A hazai alternatívák közül az alátámasztó szerkezetnél a ragasztott fa vagy az acél, a lefedésnél pedig az üveg, vagy a polikarbonát anyagok közül választhatott a beruházó. Az alátámasztó szerkezet kialakításakor a beruházói választás egyértelműen a ragasztott fatartó alkalmazására esett. A lefedés anyagával szemben támasztott szerkezeti és esztétikai igények miatt a beruházó döntése az – idáig csak külföldön alkalmazott – ETFE fóliára esett. 
Az öntisztuló, DIN B1 tűzállóságú, minimális önsúlyú, nagy szakítószilárdsággal rendelkező ETFE (Ethylene Tetrafl uoroethylene) fólia tulajdonságai megfelelnek az építőipari alkalmazás követelményeinek. A beépítési példák közt említhető az Eden Project (Cornwallban), az Allianz Arena (Münchenben), a Beijing National Aquatics Centre (Pekingben).
3. kép

A fogadószerkezet

A szerkezeti terveket készítő Dékettő Kft. munkatársai a fenti anyag kiválasztása és az építész-tervező instrukciói alapján újragondolták a kupola alatti fogadószerkezetet, amelyet Omega cölöpalapozásról induló 18 darab 200 × 80 centiméteres 11,50 méter magas vasbeton oszlopszerkezet tart. Az oszlopok tetején a kupolafedés szerkezetét fogadó tam búr (kupola alaprajzát követő tartószerkezet) helyezkedik el, mely biztosítja a 20 darab főtartón és 20 darab fióktartón érkező erők levezetését az oszlopokra. A főtartón érkező, több mint 1000 kN nagyságú erő felvételéhez a szerkezetet úgy kellett bevasalni, hogy az erőt a tam búr bárhol fel tudja venni. A tambúr szerkezetébe nem kevesebb, mint 105 köbméternyi beton és 66 tonna betonacél került. 
A vasbeton szerkezet kialakítása és a tambúrszerkezetbe betonozott 20 milliméternyi vastag csomólemezek elhelyezése után az Ausztriában gyártott, ragasztott fatartó szerkezet elhelyezése következett, amelyet közúton szállítottak le Obergrafendorfból. Komoly feladatot jelentett a fatartók szállítása, mivel a legnagyobb tartó 40 méter hosszú, és 4 méter ívmagasságú. A legfelső összefogó gyűrű alatt nehézállvány készült, hogy a fatartók aktiválásáig és az átboltozódás kialakulásáig a terheket az altalajig vigye le, illetve, hogy a pontos kupolamagasság beállíthatóvá váljon. 
A felső összefogó gyűrű elhelyezése összetett feladat volt, mert ennek pontos elhelyezkedése biztosítja a fatartók egymással szembe- és síkba kerülését, az előre nem tervezett csavarodások, váratlan igénybevételek ellen. A legfelső gyűrű beemelését és pozicionálását a főtartók és a középső kiváltó gyűrű, valamint a fióktartók beépítése követte. A tartókat az óramutató járásával megegyezően építették be, területet biztosítva a fóliatartó alumínium szerkezetek, illetve a nyomást biztosító csővezetékek elhelyezéséhez is. A kupola összeállítása után a ragasztott fatartó aktiválása következett, a középső nehézállvány leengedésével, és így a terhek átboltozódása megtörtént. A precíz munkavégzés eredményeként a felső gyűrű elmozdulása 2-3 milliméterre adódott.
4. kép

Légbevezetés és -befúvás

A fatartók beépítésével párhuzamosan megkezdődtek az ETFE fóliafedés előkészítő munkái (a légbevezető-, légszárító gépek, légbefúvó csövek beépítése). A fenti szerkezetek biztosítják a 3 rétegű ETFE fóliarétegek közé (alsó és felső 0,2 milliméteres; középső 0,1 milliméteres, fényvisszaverő pöttyökkel ellátott) a membrán felület kialakításához szükséges levegő bejutását. A nyomás alatti ETFE fólia teljes magassága közel 2 méter az alsó és felső fólia réteg között, ez a levegőréteg biztosítja a hőszigetelést. A fólia beépítése a ragasztott fatartó ütemét követte. Minden egyes tartóköz fóliázása után a befúvó rendszert aktiválni kellett. 
A megépített kupola 72 méter átmérőjű köralaprajzot fed le, ragasztott fatartós szerkezettel és az űrkutatás egyik melléktermékével az ETFE fóliával. Sem Európában, sem másutt a világon az alkalmazott anyagokkal hasonló méretű alátámasztás nélküli térlefedés nem készült, így a kupola bővíti a magyar építőiparban alkalmazott egyedi szerkezetek, megoldások sorát.
5. kép

Hitelből valósul meg

A kétéves előkészítő munka után megindult fejlesztés az Interestate Ingatlanfejlesztő Zrt. beruházásában hosszúlejáratú hitelek segítségével történik. A kölcsönt nyújtó konzorciumvezető CIB Bank és a társfinanszírozó Hypo Alpe-Adria Leasing Zrt. a források 80 százalékát biztosítja, vegyes deviza alapú, 15 éves futamidejű hitel formájában. A terveket a Canor Kft. készítette el, Ráth András vezető tervező irányításával, az építési munkák 2006 decemberében kezdődtek meg a mélyalapozási munkálatokkal.
6. kép

Angkor temploma

Az Aquaworld Budapest lélegzetelállító látványosságnak szánja a függőhidakkal, tornyokkal és medencékkel körülölelt Angkor-romtemp lo mot. A „mosolygó szobrok” birodalma illeszkedik az Aquaworld-koncepcióhoz, melynek célja egyedi építészeti és műszaki megoldásokkal, összetett élményeket kínálni a fürdőkultúra szentélyét felkereső vendégeknek.

2008-08-06
Forrás: Magyar Építéstechnika honlapja

« Vissza